Frogner Ap støtter forslaget til endringer i avtalen om Fornebubanen

Uttalelse fra Frogner Ap

Mandag 30. mai offentliggjorde byrådsleder Raymond Johansen og Aps gruppeleder i Oslo bystyre Andreas Halse at Oslo Ap ønsker endringer i avtalen med Viken for å realisere Fornebubanen.

Oslo Aps viktigste innvendinger mot dagens avtale, som er del av Oslopakke 3, er at banen blir for dyr, at utbyggere som nyter godt av banen tar en for liten del av regningen, at Viken har en for liten eierandel og for lite ansvar for fremtidige kostnader, og at utbyggingen av Majorstuen stasjon ikke er inkludert i avtalen. Saken er blant annet omtalt i Avisa Oslo, Aftenposten og Nettavisen.

Frogner Arbeiderparti støtter forslagene til endringer i avtalen. Byrådslederen har etter vårt syn rett når han Aftenposten 5. juni skriver “Oslo kommune har selv investert store summer og levert mange krevende prosjekter til budsjett. Byen skal fortsettes å bygges og utvikles, men vi må fra både stat, kommune, næringsliv og innbyggere ta inn over oss at dyrtiden krever en helt annen grad av prioritering”.  

Frogner Arbeiderparti mener banen er svært viktig for å bygge nye boliger og utvikle nye næringsområder, og for å binde sammen øst og vest i Oslo. Kollektiv- og byutviklingsprosjekter er viktig for nærmiljøet og må prioriteres i samferdselspolitikken. Samtidig må vi erkjenne at de voksende kostnadene ved prosjektet blir for tunge for Oslo å bære med dagens avtale. Frogner Ap mener Oslo ikke kan akseptere den høye økonomiske risikoen ved prosjektet, og faren for at andre essensielle velferdsoppgaver og kollektivprosjekt i Oslo blir skadelidende.

Videre vil det skade byutviklingen om folk i andre deler i Oslo opplever at de må betale en urettferdig høy andel av kostnadene ved et prosjekt hvor et flertall av de reisende kommer fra kommuner vest for Oslo. Vi mener Fornebubanen skal bygges, men kostnadene må ned. Videre må Viken og utbyggerne ta en større del av regningen, og staten bør øke sitt bidrag.

Majorstuen stasjon

Frogner Ap er glade for at Oslo Arbeiderparti krever at utbedring av Majorstuen stasjon er del av avtalen. Ny stasjon er nødvendig for å utvide kapasiteten på T-banen, og for å binde sammen kollektivtilbudet mellom øst og vest. Majorstuen stasjon er viktig for å utvikle en helhetlig bo- og arbeidsregion fra Fornebu til Groruddalen.Prosjektet er også svært viktig for byutviklingen i Frogner bydel. En ny stasjon vil frigjøre store areal til byutvikling, og gi nye boliger, næringslokaler, bygg til offentlige tjenester og grøntområder. Det vil også føre med seg en etterlengtet utbedring av Majorstukrysset.